Translate

woensdag 16 september 2020

Little Shop of Horrors

Tijdens de vakantie was er ook tijd om film te kijken. Enige tijd geleden had ik de DVD van Little Shop of Horrors (1968) van Roger Corman (Viking Women and the Sea SerpentMasque of the Red DeathThe Raven) op de kop kunnen tikken. Ik had er al veel over gehoord, maar hem nog nooit zelf gezien. Deze film is misschien nog het beroemdst omdat Jack Nicholson hierin ook een van zijn eerste rollen speelt. Verder zien we nog Jonathan Haze (Viking Women and the Sea Serpent) in deze film.



Spoilers

Dit is al een erg oude film natuurlijk. En er is ook nog een musical en een herverfilming van gemaakt. Maar ik had hem nog nooit gezien. 

De film opent met een verteller, een politieman, die vertelt over de achterbuurten waar hij werkt en de meest vreselijke dingen die hij daar meemaakt. 
Dan gaan we over naar de bloemenwinkel van Gravis Muschnik (Welles). Deze winkel staat in een achterbuurt. Dus de meeste klanten zijn arm en het gaat slecht met de winkel. Hij zou graag een bijzondere plant hebben, die klanten lokt. Dan zijn er wat scenes met hilarische klanten en personeel. Zo is er mevrouw Shiva (Wendorff), die vaak komt en altijd bloemen bestelt voor weer een overleden ver familielid en Burson Fouch (Miller), die de bloemen die hij koopt opeet (met zout en peper). 
Verder wordt Muschnik ook nog geplaagd door de zeer onhandige bediende Seymour Krelborn (Haze). Seymour woont samen met zijn oude, hypchondrische en alcoholistische moeder, mevrouw Krelborn (Vail). Seymour is ook verliefd op de cassière, de charmante Audrey (Joseph). 

Na weer een fout wordt Seymour ontslagen. Maar hij heeft een plan! Hij heeft een mysterieuze plant weten op te kweken uit mysterieus Chinees zaad. Als deze plant uitgroeit tot een prachtige tropische plant, zullen de mensen in de rij staan om in de winkel bloemen te kopen. Muschnik wil Seymour nog een kans geven. Maar houe Seymour ook zijn best doet, het plantje, Audrey Jr. genaamd, wil niet echt groeien. Dan verwondt Seymour zijn hand en bloeddruppels vallen op de plant. Dit is wat de plant nodig had, hij groeit ineens snel. 

De bijzondere plant trekt meteen de aandacht van de buurtbewoners. Zij komen de zaak in om te kijken en nemen dan meteen een paar bloemetjes mee. Maar voor Seymour gaan de zaken de verkeerde kant op. Audrey Jr. begint te praten en hij eist steeds meer bloed. Seymour geeft toe, maar verzwakt snel en raakt meer en meer onder de invloed van de plant. 
Wanneer Seymour die avond op weg naar huis met stenen gooit, raakt hij per ongeluk een andere passant. In paniek en niet wetend wat te doen, voert hij het lichaam aan Audrey Jr. Deze groeit nu razendsnel. Muschnik ziet dit. Hij besluit geen aangifte te doen, want de vreemde monster plant lokt mensen uit de hele stad naar zijn winkel. 

De problemen zijn natuurlijk niet voorbij. Seymour brengt een bezoek aan de tandarts, die een vreselijke sadist blijkt te zijn. Na een ruzie over een verknald boeket, doodt Seymour per ongeluk de tandarts. En hij moet zich voordoen als tandarts bij de volgende klant (Nicholson). Ook de tandarts wordt gevoerd aan Audrey

De groeiende plant en de verdwijnende lichamen beginnen de aandacht te trekken. Een vertegenwoordiger van de Society of Silent Flower Observers wil Muschnik een prijs geven voor zijn plant. En agenten zijn op zoek naar de lichamen van een bewoner uit de buurt en een tandarts. Seymour wordt steeds nerveuzer en wil niet meer voldoen aan de eisen van de plant, maar hij kan ook geen weerstand bieden. Een overvaller en een straatprostituee verdwijnen ook in de plant, die maar blijft groeien. 

Wanneer de volgende dag de Society of Silent Flower Observers terugkeert, om de bloemen van de plant open te zien gaan, ziet iedereen dat de gezichten van de vermiste buurtbewoners in de bloemenharten te zien zijn. Seymour vlucht weg voor de politie, maar later keert hij terug. Hij wil Audrey Jr. voor eens en altijd uitschakelen. Maar de volgende dag is ook zijn gezicht een bloemenhart in de nu stervende Audrey Jr. 

Conclusie

Deze film is reuze grappig! Het is nauwelijks een film te noemen. Net als Monty Python and the Holy Grail, hangt het van grappige scenes aan elkaar met een dun verhaaltje om de scenes logisch aan elkaar te breien. Maar het is niet een heel robuust verhaal. 

Het uitgangspunt is wel grappig. Als je eindelijk iets vindt wat er voor zorgt dat je niet langer een sukkelige man bent, maar waar je wel een enorme prijs voor moet betalen, wat doe je dan? Zo lang het goed gaat met Audrey Jr, gaat het ook goed met Seymour. Zijn baas waardeert hem en ziet hem als zijn zoon, zijn relatie met cassière Audrey gaat ergens heen. De winkel draait beter. Maar daarvoor moet hij wel een regelmatige toevoer van menselijk lichamen regelen. En wanneer Seymour zich probeert te verzetten, gaat hij samen met Audrey Jr. ten onder. 

Verder ziet het er wel een beetje knullig en haastig gemaakt (binnen 48 uur) uit. Maar vanwege de relatief korte lengte en het hoge tempo is dat geen enkel probleem. 

Kijk hem vooral eens als je de kans krijgt en niet alleen voor de cameo van Jack Nicholson. 


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten