Translate

woensdag 15 april 2020

De Rode Dood

In deze vreemde tijden van Corona wordt alles anders, zelfs de filmavondjes die ik regelmatig heb met vrienden. Dit keer keken we gezamenlijk een film via Jitsi, het was Masque of the Red Death (1964) van Roger Corman (The Raven, Viking Women and the Sea Serpent) en met Vincent Price ( in de hoofdrol (The Raven, The Witchfinder General, The Ten Commandments). Verder zien we nog wat andere namen uit die periode voorbij komen, zoals Hazel Court (The Raven), Jane Asher (Brideshead Revisited) en Nigel Green (Jason and the Argonauts).

Het verhaal is een combinatie van verschillende verhalen van Edgar Allen Poe (Masque of the Red Death en Hop Toad).

Spoilers

Het verhaal begint met een oud vrouwtje dat hout sprokkelt, dan komt zij een man tegen, geheel gekleed in rood. Hij geeft haar een Tarot-kaart mee en zegt haar dat haar verlossing nabij is. In het dorpje van keuterboertjes, ziet men dit als een voorteken dat zij zich eindelijk kunnen ontworstelen aan het juk van de wrede tiran Prins Prospero (Price). 
Wanneer Prins Prospero dan langs komt en bijna een kind doodrijdt in zijn koets, wordt hij aangesproken door de dorpelingen Gino (Weston) en Ludovico (Green). Redelijk voorspelbaar, wil Prins Prospero de twee ter dood veroodelen, maar wordt daarvan weerhouden door de mooie Francesca (Asher). Dan wordt duidelijk dat de oude vrouw uit het begin  al is gestorven aan de Rode Pest. Prins Prospero beveelt heel pragmatisch dat het hele dorp afgebrand moet worden. Hij neemt Gino, Ludovico en Francesca mee, voor zijn eigen sadistische doeleinden.

Eenmaal aangekomen in het kasteel, blijkt dat Prospero daar een zeer decadent feest met zijn mede - satanisten zal houden. Het zal een grote orgie worden van drank, geweld en seks. En alles wat god verboden heeft. En ze doen dit lekker met de deuren dicht. Het gepeupel buiten mag overlijden aan de Rode Pest, Prins Prospero en de zijnen zullen genieten van hun pleziertjes. 
Een van die pleziertjes is de corruptie van onschuldige mensen. Van Gino en Ludovic wordt verwacht dat zij als schoonzoon en schoonvader tegen elkaar zullen strijden. En Prosperso raakt meer en meer gefascineerd door Francesca, die niet te corrumperen lijkt. 

Ondertussen wordt de vaste vriendin van Prospero, Juliana (Court), steeds jaloerser op Francesca. Juliana besluit om net zo satanisch te worden als Prospero. En Juliana laat Francesca ook ontsnappen, zodat Prospero zich weer op Juliana zal richten. 

De daden van decadentie volgen elkaar steeds sneller op. Uiteindelijk beleeft Prospero maar weinig plezier aan de marteling van Gino en verjaagt hem uit het kasteel, om sterven aan de Rode Pest. Eenmaal buiten treft Gino weer de verpersoonlijking van de Rode Pest. Deze laat Gino weten dat Francesca snel naar buiten zal komen. 
De Rode Pest gaat het kasteel binnen, waar men inmiddels is begonnen aan een gemaskerd bal. Prospero ziet de nieuwe gast en denkt dat deze Satan zelf is, of anders een ambassadeur. De Rode Pest geeft ambigue antwoorden, zodat Prospero blijft geloven wat hij wil. Maar uiteindelijk volgt een ontmaskering en iedereen in het kasteel sterft, behalve Francesca. 

Buiten speelt de Rode Pest een kaartspelletje met een van de laatste overlevenden van het boerendorp. En dan wordt hij opgehaald door zijn collega's, de andere vormen van de pest. 

Conclusie

Dit is een hele effectieve en naargeestige horrorfilm. Prospero is overtuigend als in- en inslechte man die zich heeft overgegeven aan zijn laagste lusten en mensen om zich heen heeft verzameld die dat delen. En hij blijft ook slecht, hij is bruut naar zijn boertjes, onaardig naar zijn gelijken, wanneer zijn vriendin ambitie toont, vermoordt hij haar. 
En Francesca als onschuldig boerenmeisje moet het allemaal maar ondergaan. Ze is machteloos en wordt gevangen gehouden, ze is getuige van gruwelijkheden, haar vader en verloofde worden gemarteld en ze leeft in een staat van constante dreiging. 


En nu in tijden van Corona, is dit ineens een relevante film. Terwijl er een enge ziekte rondwaart, worden vooral de allerarmsten slachtoffer van beleid om de verspreiding van de ziekte tegen te houden. Ondertussen gaan mensen zonder moreel besef gewoon door met hun lekkere leventje. 

Aan de andere kant, het blijft allemaal vrij pulpy. Leuk om eens te kijken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten