Translate

zondag 19 april 2020

Death Race 2000

Onlangs heb ik met vrienden weer een foute film via Jit.si kunnen kijken. Dit keer was het Death Race 2000 (1975) van Paul Bartel en op de achtergrond Roger Corman (The Raven, Viking Women and the Sea Serpent en Masque of the Red Death) als producent. David Carradine speelde een hoofdrol, maar verder zagen we ook nog Sylvester Stallone (Rambo: First Blood, The Expendables, The Guardians of the Galaxy II).

Je weet nu al dat het foute boel is.

Spoilers

De film is al heel oud, maar was voor mij nieuw, dus spoilers!

Er is iets heel erg mis gegaan in de wereld. Om de aandacht daarvan af te leiden, wordt het publiek tevreden gehouden met de gruwelijke Death Race. Een race van New York naar Los Angeles, in drie dagen (tussenstops in St. Louis en Alberquerque). Wie het eerste aankomt, wint. Maar onderweg vallen punten te verdienen door andere verkeersdeelnemers overhoop te rijden. Hoe ouder, zwakker en hilarischer, hoe meer punten.
(Hmmm, van New York naar Los Angeles is een tripje van 4.400+ km, waar je volgens de Google Maps met de auto 41 uur over doet. De Death Racers houden zich natuurlijk niet aan de verkeersregels en zullen daar wel wat vanaf kunnen snoepen. Desondanks, drie dagen lang elke dag 12+ uur in de auto zitten lijkt me geen pretje)

De film opent met een introductie. De presentator (Steele) van de Death Race 2000 legt alles mooi uit aan het race-publiek en aan ons als kijker. In het jaar 2000 vindt de 20e editie van de Death Race plaats. Omdat dit de 20e editie is, mag de winnaar de hand drukken van Mr. President van de Verenigde Provincies van Amerika (het is kennelijk echt goed misgegaan in 1979). Ondertussen worden ook de raceteams geïntroduceerd. Het heeft allemaal een hoog Professional Wrestling gehalte. De teams hebben een thema en hun outfits, namen en vorm van de auto zijn daar ook op gebaseerd.

Van links naar rechts
Calamity Jane in the Bull
Mathilda the Hun en Herman the German in de Buzz Bomb
en Nero the Hero en Cleopatra.  

Maar de belangrijkste racer van allemaal is Frankenstein (Carradine)! Deze briljante chauffeur doet al mee vanaf het eerste begin. Hij verloor benen, armen en ogen in de verschrikkelijke gruwelijke ongelukken waar hij bij betrokken was. Maar steeds werd hij weer opgelapt. Inmiddels rijdt hij in een zwart leren SM pak met een masker. Niemand weet hoe hij eruit ziet!

Wanneer de race eenmaal van start is gegaan, blijkt dat de wereld behoorlijk complex in elkaar zit. Mr. President heeft kennelijk de hele wereld naar zijn hand gezet, met zijn zomerhuizen in Moskou en Peking. En er is ook een verzetsgroep, die een einde wil maken aan de Death Race en aan de President. Tijdens deze Death Race willen ze hun kans grijpen.
Het verzet weet de teams van Nero the Hero, Mathilda the Hun en Calamity Jane één voor één uit te schakelen. Alleen "Machine Gun" Joe Viterbo (Stallone) is nog over als uitdager van Frankenstein. Maar Frankenstein heeft ook zijn eigen agenda. Tijdens de pitstops in St. Louis en Alberquerque wordt duidelijk dat hij helemaal niet onder de littekens zit, zoals je zou morgen verwachten van een overlevende van verschillende ongelukken en limb-grafting. Nee, hij is opgevoed als een kind van de staat en getraind als chauffeur, zoals zoveel andere weeskinderen. En hij rijdt als Frankenstein. Als hij of zijn voorgangers een ongeluk krijgen, wordt hij gewoon vervangen door een ander. En ook Frankenstein heeft het plan om Mr. President uit te schakelen. Hij wil een einde maken aan de Death Races.

Uiteindelijk komt het allemaal tot een hilarische en ongeloofwaardige climax in Los Angeles, bij de finish.

Conclusie

Deze film is pulp, maar liefdevol gemaakte en leuke pulp. En de wereld die als achtergrond gebruikt wordt is nog behoorlijk interessant ook. In 1979 is er kennelijk een grote ramp geweest, de Verenigde Staten zijn daarbij kennelijk getransformeerd tot de Verenigde Provincies, maar ze hebben hun gebied kennelijk ook uit kunnen breiden. Mr. President regeert als een soort religieus leider, met de Bipartisaanse Partij als een soort religieuze organisatie. De Death Races zijn ingevoerd om het volk af te leiden van het feit dat ze nu in een soort theocratische dictatuur wonen. 

De races zijn verder te lachwekkend voor woorden. Er is wel wat jaren '70 naakt te zien, maar naar Nederlandse begrippen is dat allemaal erg braaf. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten