Translate

donderdag 9 mei 2013

Weekeindje weg naar Brugge II

We hebben natuurlijk meer gedaan in Brugge dan alleen maar bier drinken en lekker eten. Op Zaterdag stonden we vroeg op en gingen we op zoek naar cultuur. En dat vonden we onder andere in de Basiliek van het Heilig Bloed. Hier wordt een buisje met bloed van Jezus Christus bewaard en op Hemelvaartsdag wordt deze in een processie door Brugge gedragen. Inmiddels is dat een groot, historisch feest geworden van meerdere dagen waar (uiteraard) veel toeristen op af komen. Wij hebben dat niet meegekregen, maar we waren wel onder de indruk van de schoonheid van deze vrij kleine Basiliek. Werkelijk alles was beschilderd, muren, plafonds, pilaren en allemaal met een wat abstracte, organische vlakvulling, wat het geheel een wat Midden Oosterse aanblik gaf.

Daarna zijn we nog naar het Groenigemuseum geweest. Hier worden voornamelijk Vlaamse Primitieven tentoongesteld, maar ook andere schilders. Ik vond vooral de Vlaamse Primitieven erg boeiend om te zien. Door de vele schilderijen was het goed te zien hoe de schilders zich ontwikkelden en steeds meer oog kregen voor details als perspectief. Ook waren de afbeeldingen, ondanks hun vreemde perspectief en gebrek aan detail aangrijpend.
Bij de poort van het Begijnhof
Later die dag kwamen vrienden F. en G. ook vanuit Roosdaal naar Brugge en met hen hebben we nog gezellig gelunched en bijgepraat. Ook hebben we met hen nog het Begijnhofje in Brugge bezocht. Het was behoorlijk groot en deed mij denken aan het Begijnhof in Gent, waar Sander en ik nog gelogeerd hebben, tijdens onze huwelijksreis (in 2005!).