Translate

zaterdag 16 september 2023

En vacances en Pas de Calais - Batterie Todt

In Ambleteuse hebben we niet alleen genoten van de mooie natuur. We hebben ons ook verdiept in de lokale geschiedenis. Vrienden uit Nederland waren toevallig in de buurt en tijdens een gezellige middag raadden zij ons aan om naar Musee du Mur de l'Atlantique te gaan. Daar konden we rondlopen in Batterie Todt, onderdeel van de Atlantikwall om bezet Frankrijk (en de rest van bezet Europa) te beschermen tegen invallen van geallieerde troepen vanuit Groot Brittannië. 

De ingang

Het museum was gevestigd in het fort dat ooit de Batterie zelf was. Dus het was een enorm intimiderende betonnen kolos, die wel bijzonder naargeestig overkwam. En de omgeving was niet veel beter. Overal stonden intimiderende borden met waarschuwingen voor mijnen. Het werd meteen duidelijk dat dit een onderdeel is geweest van een zware oorlog.  

Waarschuwing vermarkt tot een magneet

Buiten stond nog één van de enorme Krupp K5 kanonnen, die ook veel dood en verderf hebben gezaaid op verschillende plekken in Europa. Deze monsters waren gemonteerd op treinwagonnen en konden zo makkelijk vervoerd worden en ingezet worden in heel Europa. 

Krupp K5

Binnen was het fort niet minder intimiderend. Het bestond uit allemaal beton, dikke muren, kleine gangen en veel metaal. En het centrale plein is nu vrij, maar indertijd stond daar een enorm kanon dat het kanaal bestreek en zo Duitse schepen beschermde en Geallieerde schepen aanviel. 

Het binnenplein.

Een maquette met kanon. 

En de oorlog was niet alleen gruwelijk vanwege de gevechten. Ook de lokale burgerbevolking werd onderdrukt en gedwongen om te werken voor de bezetters, zowel tijdens de bouw van het fort, als daarna voor de troepen die er gestationeerd waren. En er was ook verzet tegen. En dat werd ook weer gruwelijk onderdrukt. 


En verder werd Batterie Todt vernoemd naar de bouwer, Fritz Todt. Hij leidde een bouwonderneming, Organisation Todt, die voor het Nazi - regime veel verschillende bouwwerken realiseerde, waaronder verschillende Autobahnen, maar ook verdedigingswerken. Na een conflict met Hitler over nut en noodzaak van de oorlog aan het Oostfront, kreeg hij een fataal vliegtuigongeluk. De Batterie, die eerst Batterie Siegfried heette, werd hernoemd naar Fritz Todt. 

Al met al een interessant museum over een specifiek deel van WO II. Zeker een bezoekje waard, als je toch in de buurt bent. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten