Translate

donderdag 24 december 2020

Babylon Berlin

Een tijdje geleden ben ik begonnen aan een rollenspel dat zich afspeelt in het Berlijn van de jaren '20. Om inspiratie op te doen heb ik onder andere wat films gekeken die in die periode gemaakt zijn en ook commentaar leveren op het leven toen. Maar onlangs is er ook een hele serie gemaakt over het wilde leven in het Berlijn van de jaren '20, Babylon Berlin (2017). 


In deze Duitstalige serie volgen we de lotgevallen van een aantal Berlijners, die elkaar in steeds nieuwe verhoudingen blijven tegenkomen en zo uiteindelijk een intrige weten op te lossen. Er zijn inmiddels drie seizoenen en die zijn allemaal bij mijn onvolprezen bibliotheek te krijgen. 


Spoilers

We volgen Charlotte 'Lotte' Ritter (Fries), een typiste bij de politie, die zich in een moord - onderzoek wurmt en ondertussen bijbeunt als prostituée in de Moka Efti. Met het extra inkomen onderhoudt zij bijna haar hele familie (Opa, Moeder, (vader is waarschijnlijk gedood in WOI), twee zussen, een zwager en een stel neefjes). De moord was een verdachte zelfmoord van een filmmaker. Deze wordt nader onderzocht door Gereon Rath (Bruch), een inspecteur die is overgeplaatst van Keulen naar Berlijn. Maar Gereon worstelt ook met een oorlogstrauma en met een familie-geheim. Gereon werkt samen met zijn partner Bruno Wolter (Kurth), een geharde politieman, die er onfrisse sympathieën op nahoudt. 

En ondertussen hebben allerlei andere groeperingen ook zo hun plannen. De Communisten willen het bestaande kapitalistische systeem omver werpen. Gevluchte Russische adel wil hun geld veilig stellen. Veteranen van WOI willen genoegdoening voor de offers die zij gebracht hebben. En gewone mensen leven in armoede en proberen gewoon de eindjes aan elkaar te knopen. 
En de economische crisis, het wijdverpsreide drank- en drugsgebruik en de wanhoop over de toekomst zorgen voor een enorm losbandig en actief nachtleven waar wij ook een hoop van te zien krijgen. 

In de loop van de eerste serie wordt het een en ander duidelijk. Gereon is naar Berlijn gekomen, omdat er volgens zijn vader (met wie hij een slechte relatie heeft) er een seks-film de ronde zou doen van Adenauer, toenertijd een belangrijke Keulse politicus. Dan raakt hij verstrikt in een moord - onderzoek, als de vermeende filmmaker zelfmoord pleegt als Gereon teveel moeilijke vragen stelt. Hoe langer Gereon en Bruno vragen stellen, hoe meer doden er vallen. 

Uiteindelijk worden een paar intriges opgelost, maar een deel ook niet. Er blijven voldoende haakjes over voor een 2e en 3e seizoen. En inmiddels lijkt een 4e seizoen in de maak. 

Conclusie

Dit is een serie waar een hoop geld in is gestoken en dat is er duidelijk aan af te zien! De acteurs zijn prima, maar de meeste aandacht gaat uit naar de prachtige plaatjes van Berlijn in de hippe jaren '20 van de vorige eeuw. Kosten nog moeite zijn gespaard om Berlijn mooi of juist beroerd in beeld te brengen. De moderne, nieuwe stukken zien er prachtig en hip uit, de mensen hebben de mooiste pakjes aan en alles is even prachtig. 
Maar de meeste mensen leven in verschrikkelijke armoede. In het huis en de wijk van Lotte is alles even vies en smerig en wonen te veel mensen veel te dicht op elkaar. En ook dat is realistisch in beeld gebracht en je krijgt een hoop begrip voor de volkswoede die in de loop van de serie steeds meer aan de oppervlakte komt.  
Verder is er ook aandacht voor alle transgressies die mensen plegen. Lotte werkt als prostituée en als mensen dat willen heeft ze seks met mannen, met vrouwen en gaat ze zelfs als SM meesteres aan de slag. En zij is omringd door vrouwen en mannen die hetzelfde doen, zich verkleden als iemand van het andere geslacht en rijkelijk drank en drugs achteroverslaan. 

Leuk om eens een serie te zien over een moderne tijdsperiode, die toch al een heel eind achter ons ligt. En ook leuk dat dit gemaakt is door Duisters. Dat geeft toch een andere vibe dat de Amerikaanse eenheidsworst. Zeker kijken als je de kans krijgt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten