Translate

donderdag 4 juli 2024

The Terror

We hebben al veel te lang geen film gekeken en dit keer was het tijd voor The Terror (1963) van Roger Corman (Little Shop of Horrors, Mask of the Red Death) en Francis Ford Coppola (Apocalypse Now, Bram Stoker's Dracula). Verder zagen we nog een piepjonge Jack Nicholson (Little Shop of Horrors, The Shining), Boris Karloff (The Raven, The Bride of Frankenstein), Dorothy Neumann (The Ten Commandments) en Jonathan Haze (Little Shop of Horrors). 


Deze film heeft een beetje een vreemde ontstaansgeschiedenis en dat is in de film nog wel duidelijk te zien. Roger Corman was bezig met het maken van de film The Raven. Na afloop bleek dat hij Boris Karloff nog twee dagen onder contract had. Dus deze werd onder druk gezet om te acteren, zonder dat er verder een duidelijk script was. Dat zou later wel komen. Maar uiteindelijk duurde het maken van de film toch nog negen maanden en waren er meerdere regisseurs nodig. Verder zitten er ook veel mensen in deze film die pas later echt bekend werden. 

Spoilers

Het plot is redelijk moeilijk te volgen en ik weet niet eens zeker of ik het goed heb, dus een waarschuwing zou eigenlijk niet nodig hoeven zijn. 

In 1806 is André Duvalier (Nicholson), een soldaat uit het leger van Napoleon verdwaald geraakt in oostelijk Duitsland. Hij komt bij de kust (van de Oostzee?). Daar ziet hij een bloedmooie vrouw, Helene (Knight). Deze redt hem van de totale uitputting, maar wil niet zeggen wie zij is of wat zij doet aan de verlaten kust. Duvalier stort in en wordt wakker in een boerenhut van boerin Katrina (Neumann) en haar zoon Gustav (Haze). Wanneer Duvalier vraagt naar Helene doet iedereen buitengewoon schimmig, wat natuurlijk alleen maar de nieuwsgierigheid wekt van Duvalier. 

Uiteindelijk verlaat Duvalier de twee boeren en trekt verder. Hij komt uiteindelijk uit bij het kasteel van Baron van Leppe (Karloff) en zijn butler Stefan (Miller). Hij ziet Helene in een van de ramen en nodigt zichzelf uit in het kasteel. Baron van Leppe lijkt er maar een vreemd kluizenaarsbestaan op na te houden. Na een hoop wroeten van Duvalier komen langzaam de geheimen boven tafel. Ooit was Baron van Leppe getrouwd met Ilsa. Deze had een affaire met een man Eric. Baron van Leppe vermoordde toen zijn vrouw en haar minnaar. En nu waart haar geest hier rond. En Duvalier heeft haar gezien onder de naam Helene. 

Ilse of Helene probeert de Baron aan te zetten tot zelfmoord, een grove zonde. Duvalier probeert hem daarvoor te behoeden. En dan stort het hele kaartenhuis in elkaar. De avond dat de Baron zijn liefdesrivaal vermoordde, liep iets anders. Het was de Baron die stierf. Een schuldbewuste dader Eric nam de naam en rol van de Baron aan en verborg zich in het kasteel van Aleppo. En nu lijkt Ilse teruggekeerd te zijn uit de dood. 

Uiteindelijk komt het tot een confrontatie tussen Katerina, Baron von Leppe, Helena en Duvalier. En alleen Duvalier overleeft de nacht. 

Conclusie

Een hele warrige film, alleen kijken vanwege de jonge acteurs die later nog erg beroemd werden, of omdat je alles van Roger Corman gezien wil hebben. 
Zeker in de opening van de film is overduidelijk dat veel van de acteurs geen script of aanwijzingen hadden behalve: “Staar mysterieus naar de zee.” Of: “Loop dreigend door je kasteel.” Pas later is er om verschillende scènes heen een verhaal gemaakt, dat aan alle kanten rammelt. 

Zo is de intrige me nog steeds niet helemaal duidelijk. Ik denk dat het ongeveer zo zit. Twintig jaar geleden waren Baron van Leppe, zijn vrouw Ilse en Eric verwikkeld in een driehoeksverhouding. Eric doodt Baron van Leppe, maar in de strijd komt ook Ilse om. Uit schuldgevoel neemt Eric het kasteel van Leppe over en doet zich voor als de Baron (ik zeg, dat is geen schuldgevoel, maar ambitie). Iets minder dan twintig jaar later komt Katrina, moeder van Eric, naar de streek. Zij wil wraak op baron van Leppe als moordenaar van haar zoon, niet wetende dat haar zoon nog leeft en zich voordoet als de baron. Zij sluit daartoe een pact met de duivel en krijgt zo toverkrachten. Zij betovert lokaal meisje Helena, zodat de geest van Ilse in haar kan varen en Ilse/ Helena zo een instrument van de wraak van Katrina kan worden. Deze Ilse/ Helena moet Baron van Leppe/ Eric tot zelfmoord drijven, waarmee hij zijn eigen ziel zal verdoemen.  
Dan komt nog wat later Soldaat Duvalier op het toneel. Hij wordt verliefd op Helena, raak verwikkeld in de intrige en met zijn soldaten-botheid laat hij zich niet afleiden door heksen of baronnen. Hij onthult twintig jaar oude geheimen. 

Al met al geen beste film. Het eerste deel, met de mooie shots van de omgeving en al het mysterie zijn misschien nog het beste.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten