Translate

donderdag 11 januari 2024

Het jaar van Gierst

Afgelopen jaar was het Internationale Jaar van Gierst. Ik heb geprobeerd om eens per week gierst te eten en dit voedsel aan mijn menu toe te voegen. Maar het is me niet gelukt.  Ik heb verschillende recepten met gierst geprobeerd. Gierst is een graan en is dus prima te gebruiken als pap of als vervanger van rijst of andere granen. Maar ik vind het gewoon niet zo lekker. Het is flink wat zoeter dan andere granen en dat merk je in de maaltijd. 



Aan de andere kant, ik heb wel wat nieuwe dingen geprobeerd. Zo heb ik gierststruifjes gemaakt en heb ik een soort tortillas van gierst en spinazie gemaakt. En vooral de gierststruifjes waren erg lekker en zijn verschillende keren teruggekomen. Ik heb toch wel weer 11 keer gierst op tafel gezet. 

Als afsluiter van het jaar heeft de Food and Agricultural Organisation een receptenboek vrij gegeven met allerlei recepten met gierst erin. Maar de recepten zijn allemaal vrij bewerkelijk en niet echt handig voor een werkende moeder die kookt voor een gezin van vijf (wel leuk voor een etentje). 

Ik denk ook dat voor mij het Jaar van Gierst een wat minder succes was omdat het maar 1 product is (in ieder geval in Nederland). Van de peulvruchten zijn veel meer verschillende peulvruchten makkelijk te krijgen en zijn sommigen daarvan ook gewoon te telen in Nederland. En de recepten om die te bewerken tot lekkere maaltijden, zijn dan ook niet moeilijk. 


Al met al een leuk idee en leuk om eens een nieuw voedsel te ontdekken. De FAO heeft 2024 uitgeroepen tot het jaar van Kamelen (en aanverwante soorten), maar een jaar lang kamelen eten lijkt me niet haalbaar. 

1 opmerking:

  1. Ik heb wel eens kamelenmelk gedronken. Dat smaakt prima. Het is vrij mager en kamelenmelk slagroom is dan ook geen optie. Maar recepten waarbij je melk vervangt zouden moeten lukken. https://www.oasismilk.com/nl/
    Voor kamelenvlees is er natuurlijk deze klassieker.
    https://theclumsychef.wordpress.com/tag/gevulde-kameel/

    BeantwoordenVerwijderen