Translate

zondag 29 juni 2025

Call of Cthulhu XVII - Onder Parijs

Het duurde even voor we een moment vonden waarop we bijna allemaal konden, maar vorige week was het dan weer zover. In een ondergrondse gang onder een sinister café proberen de musketiers Damian de Salazar naar veiligheid te brengen. 


Richard Rouzet (afwezig)
Bernárd "Benno" de Rothschild
Malo de Guesclin
Albert D'Arcy (afwezig)
Gaston Eclair, een musketier uit het kleine Franse dorpje Belle in de Pas de Calais

Maart 1626, Parijs

De groep staat in een geheime gang van de kelder van de Poisson Rouge naar de Seine. Het water komt tot aan hun enkels. Achter hen horen zij de geluiden van een vinnig gevecht tussen de Garde van de Kardinaal en de gasten van de Poisson Rouge. Voor hen zou Café eigenaar Marais moeten lopen, maar zij kunnen zijn voetstappen niet meer horen. Tot grote zorg van Malo zijn er nergens ratten te zien in deze viezige kelder. 
De groep heeft geen zin om Damian de Salazar bloot te stellen aan de gevechten in het Café, bovendien hebben zij van hun Kapitein te horen gekregen dat deze gang bestond en hen naar de Seine zou leiden. Met enige zorg besluiten zij om toch de gang te volgen. Het flakkerende licht van een fakkel staat hen bij. 
Na enige tijd splitst de gang. De Musketiers slaan af naar rechts en komen terecht in een vreemde ruimte. Het lijkt wel een soort slaapzaal van een kazerne, maar dan een hele armoedige. Er zijn een soort stenen verhogingen, die duidelijk dienst doen als bedden, met dunne, voddige dekentjes erop. Er slingeren wat botjes van kleine knaagdieren rond. Maar er zijn geen kisten met spullen voor soldaten, krukjes om op te zitten of een versiering aan de muur. Wie leeft hier dan?

Inmiddels horen zij al lang de voetstappen van Marais niet meer en de Musketiers dwalen door de gangen. steeds komen zij zeer Spartaanse slaapzalen tegen. Wie leeft hier? Met hoevelen zijn zij? Dan zien zij plotseling een van de bewoners. Het lijkt een mens te zijn, hij heeft wel wat weg van de gasten van de Poisson Rouge, maar hij is lelijk als een pad, met webben tussen zijn vingers en vreemde, bolle ogen. Deze persoon is niet blij om de Musketiers in zijn geheime, ondergrondse gangen te zien en hij valt aan. Maar de Musketiers zijn voor geen kleintje vervaard! Gaston valt dapper aan met zijn lange rapier. Bernárd besluit te schieten. 
Een vuurwapen af laten gaan in een kleine ruimte is geen goed idee en de Musketiers zijn nu doof. Als er nog anderen aanwezig waren in het gangenstelsel, weten zij nu zeker dat er zich daar mensen bevinden die er niet horen. De andere Musketiers zijn enigszins teleurgesteld in Benno. Maar de schrik is hen wel om het hart geslagen. Welke monsters leven er in deze ondergrondse gangen? Zijn het slechts arme sloebers, misvormd door een gebrekkig dieet en duisternis? Of is er daadwerkelijks iets sinisters in deze gangen?




Wanneer de Musketiers weer een ruimte in dwalen, komen zij een monster tegen. Het lijkt wel een vis op poten. Zijn lichaam is bedekt met schubben en vinnen, een enorme mond vol met scherpe tanden en de handen met grote klauwen hebben ook vliezen tussen de vingers. Terwijl de Musketiers nauwelijks kunnen accepteren dat zulke gruwelen kunnen bestaan, valt het aan met een van zijn gruwelijke klauwen en Bernárd raakt ernstig gewond. Maar de andere Musketiers herpakken zich en slachten het monster af. Nu kunnen zij niet langer ontkennen dat er iets gruwelijks gaande is onder Parijs! Dit was geen misvormde mens, maar een duivels monster. 

De Musketiers zoeken hun weg verder door de gangen en dan komen zij bij een vreemde ruimte. Het is een veel grotere ruimte dan zij eerder zagen. Bernárd herkent het al snel als een tempel, waarschijnlijk van de Parisii, de dappere, Gallische voorvaderen van alle Parijzenaars. Maar deze tempel is lang geleden al ontheiligd. De standbeelden van de nobele Goden van de Parisii zijn vervangen door monsterlijke afbeeldingen van de Vis - Mannen. 

Bernárd ziet dat er onder water nog meer standbeelden zijn. Hij duikt het donkere water in en gaat op onderzoek uit. Hij treft daar twee verontrustende standbeelden. Een van twee monsters die op een onheilige manier met elkaar verenigd zijn. En een van een vreemd soort draakachtig monster met de tentakels van een octopus. Verontrust keert hij weer naar boven. Hier valt niets te halen. 

De groep zoekt zijn weg verder voor de eindeloze gangen. Zullen zij ooit weer een uitgang vinden en daglicht zien? Dan horen zij stemmen. Het zijn twee mannen, die ook hun weg zoeken door de gangen. De echo's bereiken de Musketiers. Het lijkt te gaan om twee mannen, Jean - Pierre en Henri. Zij zijn verbaasd over de lange gangen en vragen zich af waar de Musketiers kunnen zijn. De Musketiers besluiten Jean - Pierre en Henri op een veilige afstand te volgen, misschien weten zij een weg naar buiten. 
Dan horen de Musketiers plotseling een ijselijk gegil! Er wordt iemand vermoord. Snel rennen zij naar het verschrikkelijke geluid. Weer lopen zij een slaapzaal in. En daar zien zij een gruwelijk schouwspel. Drie monsters, het lijken wel een soort honden of hyena's die hebben geleerd op hun achterpoten te lopen, scheuren een man aan stukken en beginnen hem op te vreten. Een lid van de Garde van de Kardinaal staat verstijft toe te kijken. Ondanks dat de mannen van de Kardinaal eindeloos wedijveren met de Musketiers, kunnen ze dit toch niet aanzien. Met hun wapens maken zij snel kortte mensen met deze vreemde monsters.

Diep geschokt nemen de Musketiers Jean - Pierre ook maar mee. Al snel vinden zij een rottend deurtjes en als zij dat doorgaan, staan zij ineens op een kleine kade langs de Seine. De lichtjes van de andere oever flikkeren in de schemering van een nieuwe dag.    




vrijdag 27 juni 2025

The Haunted Palace

Voor de maand juni heb ik een Call of Cthulhu film uit de oude doos gekeken, namelijk The Haunted Palace (1963) van Roger Corman (Battle Beyond the Stars, The Terror). Verder zien we ook nog Vincent Price (The Masque of the Red Death, Witchfinder General) en Debra Paget (Prince Valiant (1954), The Ten Commandments). 



De film heet the Haunted Palace, vernoemd naar een gedicht van E. A. Poe, maar is eigenlijk gebaseerd op The Case of Charles Dexter Ward van H. P. Lovecraft. The Case of Charles Dexter Ward is een verhaal uit dat pas na de dood van H. P. Lovecraft werd gepubliceerd, in 1941. 

Spoilers

De film opent in 1765 in Arkham, waar Joseph Curwen (Price) en zijn liefje Hester (Merchant) de lokale bevolking terroriseren vanuit het paleis dat boven het dorp uittorent. Wanneer zij met hun vuige magie een onschuldig meiske (Lucht) naar hun paleis lokken om te offeren aan een of ander onduidelijk monster in hun kerker onder het paleis, heeft de lokale bevolking er genoeg van. Zij bestormen het kasteel, sleuren Joseph Curwen naar buiten en verbranden hem levend. 
Terwijl Joseph Curwen gruwelijk sterft, vervloekt hij de dorpelingen. Niet alleen zullen al hun nazaten spijt krijgen van hun daden, ook zal hij terugkeren uit de dood!

Meer dan honderd jaar later, in 1875, wordt het paleis geërfd door Charles Ward (weer Price) en zijn vrouw Anne (Paget). Zij trekken naar Arkham en willen daar bezit nemen van het dorp. Maar de lokale dorpelingen (allemaal zeer herkenbare nazaten van de mensen uit 1765) zijn niet vergeten wat er ooit gebeurd is en willen niet dat iemand in het paleis gaat wonen, zeker geen familie van Joseph Curwen. 
Charles en Anne zijn wel geïnteresseerd in het kasteel en bezoeken het, al was het maar om te kijken wat er moet gebeuren, voor het in de verkoop kan. 
Voor een kasteel dat al meer dan een eeuw verlaten is, is het nog in bijzonder goede staat, dat is allemaal dankzij conciërge Simon (Chaney Jr.), die wel heel blij is dat een nazaat van Curwen weer in het kasteel gaat wonen. Hij overtuigd de Wards ervan om tenminste een nachtje te blijven. Die avond ziet Charles ook een schilderij van zijn voorvader Joseph Curwen en hij is bijzonder getroffen door de gelijkenis tussen hem en zijn voorvader.  

De Wards maken kennis met lokale arts Marinus Willett en deze kan hen meer vertellen over de gruwelijke plannen van Joseph Curwen. Deze riep met behulp van de Necronomicon de oude Goden Cthulhu en Yog Sothoth op. Hij wilde deze monsterlijke goden laten paren met mensen, om zo supermensen te creeeren. De lokale bevolking vond dat niets en doodde Curwen. En nu Charles zo op hem lijkt, zijn de nazaten van deze dorpelingen doodsbenauwd dat Charles het werk van Curwen voort zal zetten. 

De suffe dorpelingen zaten er niet eens naast. Hoe langer Charles in het paleis verblijft, hoe meer hij onder invloed lijkt te komen van Joseph Curwen. Hij verwaarloost zijn mooie vrouw Anne, hij omringt zich met gelijkgestemden Simon en Jabez, die beiden ook incarnaties lijken te zijn van handlangers van Curwen. Ook probeert hij Curwens vriendin Hester weer tot leven te wekken. Bovendien start hij een wraakcampagne tegen alle nazaten van de mensen die Curwen veroordeelden tot de brandstapel! 

Al snel worden de dorpelingen weer net zo boos als meer dan honderd jaar geleden en zij bestormen wederom het paleis. Ondertussen probeerden Charles samen met Simon en Jabez weer hun oude experimenten uit te voeren. En daarbij wilden zij zelfs Anne als proefkonijn gebruiken! Wanneer zij het portret van Curwen vernietigen, lijkt Charles weer controle over zijn lichaam terug te krijgen. Charles wordt gered door Dr. Willett en hij en Anne kunnen veilig Arkham verlaten. Curwen heeft zijn greep op Charles laten gaan. Of lijkt dat maar zo?

Conclusie

Dit is een prima verfilming van het verhaal van H. P. Lovecraft. Er is wat in gesneden om het verhaal wat te verdichten, maar dat werkt wel aardig in de film. Verder is Vincent Price natuurlijk prima als slachtoffer en slechterik tegelijk. En de keuze om acteurs hun eigen nazaten te laten spelen was ook leuk getroffen. 
Maar de film had zeker ook zijn mindere kanten. Het is natuurlijk een volstrekt belachelijk idee dat er in een klein dorpje een paleis is gebouwd. In de film is het verhaal dat het steen voor steen door Curwen is overgebracht vanuit Frankrijk. Maar waarom dan? Verder is Curwen ook een beetje ongericht in zijn acties. Wil hij nu verder met zijn experimenten? Zijn dode vriendinnetje tot leven wekken? Of wil hij wraak nemen op de nazaten van zijn moordenaars? Zelf lijkt hij het ook niet te weten. 

In ieder geval, een interessante verfilming. 


dinsdag 24 juni 2025

De zomer is begonnen

De zomer is begonnen en dat zullen we weten ook. De afgelopen weken zijn de temperaturen al behoorlijk hoog geweest. Wat betekent dat we veel tijd hebben doorgebracht in het Goffertbad, lekker afkoelen in het water en daarna weer opwarmen in de zon. We komen al in het Goffertbad sinds onze oudste geboren is en we daar in de buurt woonden en het is nog steeds een van onze favoriete zwembaden. 


Maar ook in de tuin is goed te zien dat de zomer begonnen is. De bloemen van de lente zijn al uitgebloeid en ook mijn klimroos is inmiddels niet meer in bloei. Maar de andere planten beginnen nu juist op te komen. En ook in de moestuin gaat het als een dolle. Ik kan nauwelijks nog tegen het onkruid opwieden (zevenblad, Grrr) en mijn bessenstruiken hangen helemaal door van de bessen. En ik moet bekennen dat ik het ook nauwelijks nog verwerkt krijg. Ik moet weer extra glazen potten kopen en hoeveel taart kan je voeren aan mensen? Misschien dat ik aan het einde van het seizoen toch maar een paar struiken moet uitgraven (slik) en verwijderen. Het is gewoon teveel geworden. 

zaterdag 21 juni 2025

Guards! Guards!

Ik heb hier al vaker verteld over een van mijn favoriete schrijvers, Terry Pratchett, die natuurlijk alweer een tijdje geleden overleden is. Hij schreef veel verschillende boeken, die hier ook nog wel besproken zijn. En verschillende van zijn boeken zijn ook nog bewerkt tot films, series of toneelvoorstellingen. En laatst zijn Sander en ik helemaal naar Utrecht gegaan, om daar een opvoering van Guards! Guards! te zien van het English Theatre Utrecht

Ankh Morpork

Guards! Guards! is voor het eerst gepubliceerd in 1989 (mijn hemel) en de versie die ik had werd voor het eerst gedrukt in 1990. Ik was toen 13 en denk niet dat ik hem toen al las. Het zal halverwege de jaren '90 zijn geweest dat ik Guards! Guards! las. In 1993 schreef Stephen Briggs een script voor een toneelvoorstelling van Guards! Guards! En dit script werd dan ook opgevoerd. 

We gaan natuurlijk wel met enige regelmaat op pad, maar het was wel heel lang geleden sinds ik een toneelstuk had gezien waar niet een van mijn kinderen in meespeelde. Dus dit was wel weer een uitje voor ons. In het Kikkertheater in Utrecht konden we een avond lang genieten van een hele leuke show. Ankh Morpork kwam leuk tot leven en de verschillende karakters uit het boek werden leuk gespeeld door de acteurs. De enorme draak kwam niet in beeld, maar met een hoop geluidseffecten en wat projecties werd er toch een zeer dreigende draak opgeroepen. 

Al met al zeker de moeite waard en het was leuk om na al die jaren nog eens een Pratchett boek in een nieuw medium te zien.  

maandag 16 juni 2025

Demons of the Mind

Op Netflix staat inmiddels een aardige collectie oude horrorfilms en gek genoeg was Sander geïnteresseerd in Demons of the Mind (1972) van Peter Sykes (To the Devil a Daughter). In de belangrijkste rollen zien we Robert Hardy (Gawain and the Green Knight), Shane Briant (Captain Kronos: Vampire Hunter), Gillian Hills, Yvonne Mitchell, Patrick Magee (The Masque of the Red Death, Tales from the Crypt), Michael Hordern (Where Eagles Dare), Kenneth J. Warren (The Creeping Flesh, I, Monster) en Robert Brown (Omar Mukhtar: The Lion of the Desert).




Spoilers

De film begint met een meisje, Elizabeth (Hills), die in een koets reist met een haar tante (Mitchell). Zij wordt terug naar huis gebracht en gedrogeerd. Eerder wist zij uit de koets te ontsnappen (verdwalen?) en een leuke kerel (Jones) tegen te komen, maar inmiddels is zij weer gevonden (gevangen? ontvoerd?) en is op weg naar huis. 

Eenmaal thuis blijkt dat Elizabeth de dochter is van lokale Baron Zorn (Hardy). En ze heeft nog een broer Emil (Briant). En dan wordt ook duidelijk dat dit een erg verknipte familie is. Baron Zorn is bang voor zijn eigen gecorrumpeerde bloed, daarom huwde hij een boerenmeisje, met sterk boerenbloed, om sterke kinderen te krijgen. Maar zijn vrouw pleegde zelfmoord en sindsdien is hij bang dat haar waanzin zich ook zal openbaren in haar kinderen (maar het was toch zijn bloed dat bedorven was, zouden zijn kinderen zijn waanzin dan niet van hem hebben?). Vandaar dat hij ze zeer kort houdt. 
Maar door zijn kinderen thuis te houden, zijn ze eigenlijk alleen maar gekker geworden. Elizabeth kan nauwelijks functioneren zonder heel veel hulp en Emil lijkt bijzonder zwak en ziekelijk en heeft ook een ongezonde obsessie met zijn zuster, zijn liefde lijkt wat verder te gaan dan puur broederlijk. Verder heeft Baron Zorn ook nog moderne (Ha!) arts Falkenberg (Magee) ingehuurd. Deze probeert de kinderen beter te maken, maar ook Baron Zorn ervan te overtuigen dat zijn poging om de kinderen te behoeden voor hun eigen waanzin, hen juist alleen maar gekker heeft gemaakt. 

Om de zaken nog verder te compliceren is iemand op de landerijen van Baron Zorn bezig om knappe, blonde meisjes over de kling te jagen. De lokale bevolking raakt hiervan erg van de kook en legt de schuld (niet onterecht) bij Baron Zorn. Een waanzinnige priester (Hordern) gooit met allerlei vreemde preken olie op het vuur en zweept de bevolking behoorlijk op. Wanneer dan ook nog het vriendje van Elizabeth komt opdagen, komen alle frustraties tot een gruwelijke uitbarsting.  

Conclusie

Dit is helemaal geen verkeerde horrorfilm, maar wel een beetje een buitenbeentje. Dit keer is er geen gruwelijk monster in de nacht dat de mooie meisjes ombrengt, maar wordt alle ellende veroorzaakt door (intergenerationeel) trauma, incest en mishandeling. 
Baron Zorn is een nazaat van adel die (kennelijk) in een steeds kleinere kring huwde, zelf lijkt hij ook een extreem hechte relatie te hebben met zijn ongehuwde zuster. Om de problemen die dat met zich meeneemt te voorkomen, huwt hij een laaggeboren vrouw (met vers bloed). Maar dat huwelijk is niet gelukkig en vervuld van allerlei seksuele problemen. Toch leidt dat tot Emil en Elizabeth. Maar die waren weer getuige van de zelfmoord van hun moeder, waardoor ze ongezond veel steun bij elkaar bleven zoeken. En om problemen te voorkomen houdt Baron Zorn hen dan wel heel kort, waardoor zij niemand leren kennen waarmee zij hun zorgen of emoties kunnen delen. Geen wonder dat zij als volwassenen nog steeds tot elkaar aangetrokken zijn. 
En hoewel de film in het midden laat hoever de incestueuze verlangens werkelijk gaan, is het wel duidelijk dat zowel vader als kinderen emotioneel veel te veel bij elkaar betrokken zijn, en uiteindelijk leidt dit tot moord!
En de enige man die nog enigszins aangewezen kan worden als de held van het verhaal, love - interest Carl, haalt eigenlijk niets uit, behalve een beetje mooi in het landschap staan. Deze familie gaan aan zijn eigen problemen ten onder, en knappe, blonde mannen kunnen daar helemaal niets aan doen. 

Interessant om eens te kijken en hij staat momenteel op Netflix. 

zondag 15 juni 2025

Oogst 2025

Het is alweer juni en na weken van droogte en daarna veel regen, is de tuin inmiddels wel aardig ontploft. De bessenstruiken zijn (weer) enorm gegroeid, ondanks dat ik vorig jaar mijn best deed om ze flink terug te snoeien. En dat leidde weer tot takken die doorhangen vanwege de enorme hoeveelheid bessen. Die ben ik momenteel dan ook flink aan het oogsten. Voor nu zijn het alleen de rode bessen die rijp zijn, maar met de warme en zonneschijn van de laatste dagen, zullen de zwarte bessen en kruisbessen snel volgen. 


En in de rest van de tuin groeit het ook flink. De tuinbonen staan al behoorlijk hoog en nog even en de courgettes zullen ook wel vrucht gaan dragen. Maar de kapucijners doen het dit jaar niet lekker. Ik denk dat tijdens de regen teveel slakken naar voren zijn gekomen om zich tegoed te doen aan de jonge scheuten. Verder heb ik dit jaar voor het eerst bietjes geplant, en knolselderij. Nog maar even afwachten wat dat gaat opleveren. 

In ieder geval ben ik weer druk met het maken van jam en taarten. 

dinsdag 10 juni 2025

Mind Mystery museum

Het Hemelvaartweekeinde was behoorlijk druk, met een spellendag. Maar we wilden meer! Zondag zijn we nog naar het Mind Mystery Museum in Horst gegaan. Het is een museum dat helemaal in het teken staat van vreemde, optische illusies. En dus ook van de manier waarop ons brein ons voor de gek houdt. 



 Jaren geleden was Sander er al eens met de kinderen geweest, toen ze in de buurt kampeerden. En nog altijd hebben ze het erover, en ik kon er niet heen! Maar daar kwam nu verandering in. 

Op zondagmiddag gingen met alleen ons jongste kind op pad. We kregen eerst een kleine rondleiding en uitleg van het personeel en toen werden we losgelaten op het park, waar we de grootste lol hadden in het huis dat ondersteboven stond, het scheve huis en het spiegelpaleis. Het museum is niet heel groot en misschien het meest geschikt voor kinderen van 8+, desondanks was het een hele leuke middag. 

zaterdag 7 juni 2025

The Road

The Road (2009) van John Hillcoat is een hele deprimerende film, die ik laatst kon lenen van de bieb. In de belangrijkste hoofdrollen zien we Viggo Mortensen (a History of Violence) en Kodi Smith McPhee. In wat kleinere rollen zagen we nog Charlize Theron (Mad Max: Fury Road, Devil's Advocate). In wat kleinere rollen zien we nog Robert Duvall (The Eagle Has Landed, Apocalypse Now) en Guy Pearce (Memento, Iron Man 3). 



Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Cormac McCarthy. Deze heeft ook andere verhalen geschreven, zoals het eveneens deprimerende Bloodmeridian. En deze film is niet veel beter. Dus net als bij Bloodmeridian, kijk dit niet vlak voor het slapengaan. 

Spoilers

Een man (Mortensen) en zijn zoon (Smith McPhee) reizen door een compleet verwoeste wereld over de weg naar de zee. Bijna alle mensen zijn dood, net als al het plantenleven. Ze leven van ingeblikt eten dat ze her en der nog kunnen vinden, in de compleet verlaten steden. Veel van de overgebleven mensen zijn vervallen tot complete barbarij en kannibalisme. De man probeert zijn zoon nog zoveel mogelijk te beschermen tegen de gruwelijkheden van de wereld waarin ze leven. 
Tijdens hun reis naar de kust, komen ze af en toe andere mensen tegen. En deze zijn bijna allemaal gruwelijke kannibalen en een enorme dreiging. De man heeft een vuurwapen met twee kogels en is van plan deze op zijn zoon en zichzelf te gebruiken, mochten zij in handen vallen van de kannibalen. Heel af en toe komen zij ook anderen tegen, die niet kannibaal zijn, maar wel dieven en anderszins gevaarlijk. 
Na verloop van tijd wordt hun situatie steeds penibeler, maar de lokroep van de oceaan houdt hen op de been. Maar eenmaal daar aangekomen, blijkt dat ook een doodse plek te zijn. De steeds zwakkere vader sterft daar uiteindelijk. En de zoon blijft alleen achter. 
En dan duikt er een nieuwe man op, die de zoon onder zijn hoede wil nemen.

Conclusie

Net als On The Beach is dit een ongelofelijke grimmige kijk op het einde der wereld. Wat precies heeft geleid tot het einde van alles blijft onduidelijk, de man weet het zelf ook niet. Maar er is geen enkele hoop meer, dat is wel duidelijk. De mensen zijn bijna volledig weggevaagd, dieren zijn allemaal uitgestorven en al het plantenleven is dood. Veel mensen hebben nadat de omvang van de ramp duidelijk werd zelfmoord gepleegd (waaronder de moeder (Theron)). Anderen vervielen tot waanzin. En toen het eten opraakte tot kannibalisme. 
Alles wat de man onderneemt lijkt even futiel, aangezien er geen mogelijkheid meer is tot regeneratie. Alles is dood en blijft ook dood. Zelfs de zee is volledig levenloos. 
En de film onderstreept dit ook. Het is geen zwartwit film, maar het lijkt er wel op. Er is zo weinig kleur over in de grijze wereld vol met as. De zon schijnt nooit, wolken bedekken de hemel en as bedekt de aarde. Nergens is nog kleur of leven. 

Zeer, zeer deprimerend

vrijdag 6 juni 2025

Spellendag Hemelvaart 2025

Hemelvaart is weer voorbij en het was tijd voor een spellendag! Vorig jaar hadden we deze uitgesteld, vanwege een examen. Maar nu kon hij weer op de gewone tijd plaatsvinden. We hadden natuurlijk net het verjaardagsfeest van Sander achter de rug, dus het huis was nog redelijk netjes. Maar we moesten wel zorgen voor voldoende lekkere hapjes. Dus in de morgen gingen we vroeg aan de slag met boodschappen doen, opruimen en spellen tevoorschijn halen. 

Als lekkere taart maakte ik dit keer de kokos - limoentaart van Delia Smith en dat was wel een hele lekkere combinatie van zoet en (heel) zuur. Verder maakte ik ook nog een Venkelsoepje en zorgden we voor voldoende brood, kaas, chips en andere lekkere knabbeltjes. En voor we het wisten was het alweer tijd, en ging de deurbel. 




De ene na de andere gast kwam binnen en al snel kon er gespeeld worden. Sander kon zijn Mechs vs. Minions uitleggen aan een jongere generatie. En daar doen we het eigenlijk voor, natuurlijk, nieuwe mensen aan het spelen krijgen. Het is een coöperatief spel waarbij de Mechs (mensen die enorme robots besturen) het opnemen tegen de Minions, eindeloze hordes van kleine monsters. En de speeltafel bestaat uit steeds veranderende landschappen. 

Aan andere tafels werden ook al snel spellen gespeeld en ik rende nog steeds rond met koffie, thee en taart. Maar op een gegeven moment kon ik ook weer aansluiten bij klassieker Vroeger of Later. En dit keer ging het hard tegen hard. Iedere keer als ik bijna dacht dat ik had gewonnen, bleek ik toch de Vaderlands Geschiedenis niet helemaal scherp te hebben.
Een andere klassieker kwam ook weer tevoorschijn, Pitchcar. Dit is toch wel een ideaal spel voor de allerkleinsten. Met grote houten puzzelstukken maak je een racebaan, waar je dan kleine schijfjes als raceautos overheen moet laten schuiven. We kochten het indertijd voor onze eigen kinderen (die er veel mee speelden) en hij is eerder ook op onze spellendagen tevoorschijn gekomen. Maar nu is het dus ideaal voor een nieuwe groep kinderen.  



Na het avondeten vertrokken er een aantal mensen met kleine gasten (en bleven een aantal kleine gasten slapen!), wat zorgde voor wat meer rust. En toen konden we de wat grotere spellen tevoorschijn halen. Aan een tafel kwam nog Duel for Middle Earth op tafel, een heel leuk tweepersoons spel over de strijd om Midden aarde. Het ziet er allemaal erg mooi uit, met het verzamelen van kaartjes en krachten, en daarmee als goede (of juist slechte) partij steeds meer van Midden Aarde aan jouw visie te onderwerpen. 




Maar ik speelde weer eens Castle Ravenloft, gebaseerd op de DnD 4e ed (nooit heel populair geweest) en zich afspelend in Castle Ravenloft, waar de helden moeten samenwerken om de vuige plannen van de kasteelheer Strahd in de war te kunnen schoppen. En dat was nog niet makkelijk. De eindeloze hordes spinnen, gargoyles, wolven en ratten werden bijna onze dood, maar uiteindelijk wisten we toch nog te overwinnen. We hebben dit spel al jaren en spelen het eigenlijk te weinig, terwijl het vroeger toch heel populair was, ook bij onze kinderen. 
Na alle horror van Ravenloft, was er aan onze tafel nog even tijd voor een paar rondjes Power Hungry Pets, een spel dat heet van de naald is, en mij erg deed denken aan Love Letter. Steeds moet je proberen een betere kaart dan je tegenstanders in de hand te hebben. En dat wordt, naarmate er meer kaarten afgelegd worden, steeds moeilijker. Erg leuk en prima om een drukke avond mee af te sluiten. 

zondag 1 juni 2025

Grotere Kastanjes

Een tijdje geleden vertelde ik over mijn experiment met de kastanjes uit de tuin van mijn ouders. Dat bleek ik aardig mis te hebben. Kastanjebomen kweken is helemaal geen lange termijn plan, dat gaat heel snel. Nadat ik eenmaal mijn kastanjes had verpot naar grotere potten, groeiden ze hard. Die kon ik niet in de tuin houden! Gelukkig waren collega's en vrienden bereid er een aantal over te nemen. 


Uitgeplant naar potjes


Een plantte ik in mijn eigen tuin. De kerspruim is inmiddels definitief dood en hebben we vorig weekeinde omgezaagd. Dat ging nog heel makkelijk. De kerspruim is overleden aan een of andere enge ziekte of schimmel, waardoor hij van binnen grotendeels hol was. Dus daar ging de zaag zo doorheen. De laatste korte stomp hebben we laten zitten. En op die plek heb ik nu een klein kastanjeboompje geplant. Het zal toch zeker wel een jaar of 40 duren voordat die boom een probleem wordt, en dan wonen Sander en ik hier toch niet meer. 


In de eigen tuin


Dan heb ik nu nog een stuk of 3 kastanjes over, die snel ergens de grond in moeten. Ik zal ze samen met mijn jongste kind ergens in het bos planten. Dan kunnen we ieder jaar even kijken of het beter gaat dan met onze kastanje in de tuin.